• Ca Mimarlık Mühendislik Enerji San ve Tic. Ltd. Şti.
Güneş Enerji Santrali(GES) Nedir? Neden tercih etmeliyiz?

Güneş Enerjisi Santrali(GES), güneşten gelen fotonları kullanarak elektrik üreten santrallerdir. Güneş enerji santralleri yapım, işletme ve verimlilik açısından son derece karlı enerji yatırımlardır. Doğaya hiçbir şekilde zarar vermemesinden dolayı geleceğin en önemli enerji yatırım sistemlerindendir.

Bir çatının güneş paneli kurulumuna uygun olup olmadığına karar verilebilmesi için en sağlıklı yöntem çatının statik olarak güneş panellerini taşıyıp taşıyamayacağının araştırılmasıdır. Bir mimar ya da inşaat mühendisinden görüş alınması en doğru seçenektir. Güneş panelleri henüz kurulmadan önce izin sürecinde uygulanacak çatı ile ilgili gerekli statik hesaplamalar yapılmaktadır.

Evinin çatısına GES kurdurmak isteyen biri için öncelikle ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi için ön çalışma yapılmalıdır, bu aşamada son dönemlere ait bir elektrik faturasına ihtiyaç duyulmaktadır. İstenilen(gerekli) miktarda enerji üretebileceğimiz bir alana sahip olunması durumunda evin tüm enerjisini karşılayabilir bir sistem kurulabilir. Ancak sistemin kurulacağı alan, proje ve bütçeye göre enerjiyi karşılama durumu değişim gösterir.

Evinin çatısına GES kurdurmak isteyen biri max 10 kw güçte bir sistem kurabilmektedir. Bu nedenle asıl dikkat edilmesi gereken evin elektrik tüketimidir. Bu tüketimi karşılayacak güneş panelleri tercih edilmelidir. Örneğin evine güneş enerjisi kurdurmak isteyen biri için maliyet hesaplamasında ilk ihtiyaç olan aylık elektrik fatura tutarı, çatı alanı ve çatı cephe yönüdür. Bu bilgiler doğrultusunda enerji analizi çıkartılmaktadır. Evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak güç belirlendikten sonra ki aşama gerekli olan evrakların toparlanarak dağıtım firmasına başvuru yapmaktır. Lisanssız 10 kw ve altı üretim tesisleri için evrakların değerlendirilme süresi 1(bir) aydır. Evrakların 1 ay içerisinde değerlendirilmesinden sonra bağlantı anlaşmasına

Bu soruya çok net yanıt vermek doğru değildir lakin sistemin kurulacağı yer ve alana bağlı olmak şartıyla kendini 2-10 yıl arasında amorti etme garantisi verilir.

Evinde GES(Güneş Enerji Santrali) kurulu olan bir tesisi sahibi rahatlıkla aboneliğini yeni ev sahibine veya kiracısına devredebilmektedir.

Uygun çatı ve alana sahip olan her yere GES(Güneş Enerji Santrali) kurulabilir. Kurulum düşünülen bina veya apartmanın yönetim ve daire sahiplerinin noter onaylı muvafakatname vermesi durumunda ortak gideri karşılamak veya ev giderini karşılamak adına bu sistem kurulabilir.

Kurulan paneller kaliteli bir demontaj-yeniden montaj işçiliği ile başka bir çatıya-sahaya taşınabilir. Kullanılan konstrüksiyon hariç bütün malzemeleri yeniden kullanmak mümkündür.

Eğer uygun çatı ve ya yeterli olan yoksa yönetmeliğin ç maddesi ile başvuru yapılarak fabrikanızda ya da evinizde tüketim yapabildiğiniz gibi aynı zamanda mahsuplaştırma da yapabiliyorsunuz. Bu durumda aranan şart arazinizin veya bahçenizin aynı Enerji Dağıtım bölgesi içerisinde bulunmasıdır lakin yönetmeliğin bu maddesi ile yapılan başvurularda dağıtım bedeli tabi tutulmaktadır.

Güneş panellerinin verimliliğini etkileyen faktörler arasında güneş panelinin üretim teknolojisi, montaj açısı, gölgelenme, sıcaklık, hava değişimleri, radyasyon ve panel üzerindeki toz birikimi yer almaktadır.

Panelin verimliliğini etkileyen faktörler arasında hava değişimleri olduğunu da söylemiştik, bu durum mevsim değişiklikleri içinde geçerlidir. Yaz aylarında panellerden elde edeceğini verimlilik maksimum seviyeye ulaşırken diğer aylarda bu verimlilikte düşüş görülmektedir.

Eğer bağ evinizde elektrik yoksa güneş enerjisi ile elektrik üretmeniz mümkündür. Kurulacak olan bu sistem off-grid sistem kullanarak geçmektedir. Bu sistemlerde tüketilen elektrik sadece PV'ler aracılığıyla üretilen enerjiden gelir. Üretilen fazla enerji ise akülerde depolanır.

Lisanssız elektrik üretim tesisinin bu alanlara kurulmak istenmesi halinde tesis kurulacak arazinin ilgili mevzuatı dikkate alınarak kullanım hakkının var olduğuna dair belge edinilmelidir. İlgili kurum ve kuruluşlara başvurulması halinde belge de net bir şekilde “ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULMASI İÇİN İZİN VERİLİŞTİR” ifadesi yer almalıdır.

Elbette mümkündür. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi verilmektedir. Firmamızın bu konuya değil Ziraat Bankası ile görüşmeleri devam etmektedir.

Elbette satabilirsiniz. Lakin kurulacak olan sistem için uygun çatı bulunmalıdır eğer kurulum direkt olarak araziye yapılacaksa, kurulacak yerin marjinal arazi yani tarıma elverişsiz arazi olması gerekmektedir.